Agnes och Majas reflektioner:


HÄJ!
Eftersom SLU jobbar så mycket för just jämnställdheten, tänkte vi, Maja & Agnes såhär, att vad passar då bättre än att få in några tankar från just två kvinnliga jägmästarstudenter... :-)

För att sammanfatta resan hitills så har den varit, minst sagt, innehållsrik. Vi har bland annat fått lära oss att Skåne INTE är platt (som alla trogna norrlänningar trodde innan ankomsten dit..)

Från att ha varit vilse i tre veckor i våra mest sydliga delar av vårt riket, (något som vi norrlänningar skulle kalla tropikerna (läs; Degeberga), till att nästan kunna känna av den ljuva norrländska doften i näsborrarna, när vi i lördags anlände till Småland efter att ha upplevt årets grisfesten i Alnarp. Sååå kul!

Vi erkänner att vi faktiskt tänkt tanken när vi kört förbi de små idylliska småländska gårdarna med får som tuggar på det fästingrika gräset, kor som råmar i kvällssolen som är på väg att gå ner för dagen, och hästarna som kollar lite skeptiskt på oss, att det faktiskt inte skulle vara så pjåkigt att bosätta sig här i framtiden.....
Fast NÄÄÄÄ, vad är detta mot en kylig, stjärnklar vinterkväll i mitten av januari. När man just lämnat eldstaden och stängt av skotern för natten, blickar upp mot himlen och ser norrskenet smeka det svarta taket som omfamnar dig där du står mitt ute i den djupaste tallskogen, och tänker tillbaka på dagen som varit. Allt du lärt dig, allt du delat med dig om, allt du kommer få ta del av i framtiden i ditt älskade Norrland. Norrland kommer alltid att vara med dig!

Nåväl, låt oss återgå där vi nu befinner oss, närmre bestämt Asa!

Dagen bestod av tre olika studiebesök, vi började med att besöka Vida sågverk där vi fick en inblick i deras verksamhet för att sedan bege oss vidare till Södra Interiör där man gjorde allt från lister till planksteks plankor. Sist men inte minst besökte vi Kährs, där blev vi bjudna på fika och fick följa med på en rundvandring hur deras golv blev till. Tre intressanta och lärorika studiebesök som vi kommer ha med oss i framtiden vilket vi såklart är väldigt tacksamma för, tack!!

Ännu en dag har sprungit förbi och nu återstår endast 10 dagar av denna fantastiska äventyrliga resa, framför oss har vi några dagar kvar här i Småland innan vi beger oss ännu längre norrut (!!!!!!), mot Skinnskatteberg! Här hoppas vi vinna över skogsmästarna i brännboll, få vidga våra bekanskaper med skogsmästrana, men framför allt, uppleva en sista fantastisk tid med våra högst älskade klasskamrater, och lära oss om allt som skogen har att erbjuda oss!

Lev & må (eller som Agnes skulle uttryckt sig VÄ HÅJRÄS!), från två äkta norrländskajänter. Länge leve älskade 12/17, vad vore vi utan er?!

PS. 1 Mamma Måna glöm inte bort att pussa lite extra på Nittra från Maja!!
PS. 2 All cred till bästa Anton (fotografen) & bästa Oscar (författaren) som driver denna blogg så att just NI nära och kära kan följa våra upptåg här nere i södern, bra jobbat grabbar, ni är grymma!!!

 
/Agnes & Maja
 
Bilder från dagen:
 
Upp och ner på Vida
Vårt boende
Fler som kan fotografera...
 
Kährs blivande Ekgolv. Samt några blivande jägmästare.

Asa, Småland

Tjolahopppppppsansa!
 
Dags för ett nytt inlägg trots att tiden tryter. Sedan senaste inlägget så har vi förra veckan torsdag och fredag fortsatt med redovisningar av våra grupparbeten. På fredagen fick vi även gå en fälttentamen för att checka lite om något fastnat i våra teflonskallar. När det var slut var det dags för Alnarppersonalen att säga adjö och det gjordes med en skön överraskning, det bjöds på öl och korv från lärarna!
 
På fredag kväll begav sig väldigt många till Alnarp på den så kallade Grisfesten, en sittning med cirkus 550 sittande, anordnad av Lantmästarna. Det var en riktigt trevlig kväll som blev natt som blev morgon. De sista slutade väl festa runtom 9 på lördagmorgon, dock ingen ur vårt billag. Därför drog vi vidare mot småland på lördagen och checkade in på Asa Vandrarhem. Efter det spenderades dagen i solen nere vid sjön där vi jobbade på brännan.
 
Idag, måndag, har bestått av en hel del bilåkande, något som verkar vara ett tema för vår smålandsvecka. På morgonen fick vi träffa en entreprenör åt Stora Enso som körde flismaskin. Där diskuterades lite kvalité och hur mycket GROT som kan köras genom flisen per år. Efter det drog vi till ett hygge där GROT-skotning pågick och vi fick träffa Daniel (?). Här snackades lite om hur viktigt det är att skördaren lägger upp GROTet på rätt sätt från början annars kan det bli pannkaka. Därefter fick vi se när han körde en sväng och skota lite GROT till vältan.
 
Nu hänger vi på vandrarhemmet där mornarna blir lite kaotiska då 70 pers stiger upp samtidigt och vill göra sina behov, eftersom vi har bara 4 toaletter att dela på. De har blivit lite sönderbombade.
 
Hästarna i kvällsdimman utanför vårat boende här i Asa
Dagens lärare från SLU och Stora Enso som så snällt bjöd på lunch! 
GROT-skotning på hög nivå.
Mikael kunde sin flis.
Kottkrig kan vara roligt tycker Teresa, Anna, Adam och Carl!
Måns och Tobias tog sig en funderare
 
 
//Oscar
 
 

One week later...

Jepp, här är vi.
 
Det har gått en tid sedan det senast skrevs på denna blogg och det har sina orsaker! Helgen som var var nämligen perfekt till att ha kul på annat håll då vi var "lediga" torsdag och fredag. Veckan som var inledde en klimatförändring vi tidigare varit skonad ifrån på dessa resor, nämligen regn. Och i onsdags fick vi väl igen för allt bra väder vi haft. Totalt skyfall där himlen öppnade sig ledde till blöta underkläder. Ingenting kunde stoppa vattnet från att ta sig fram överallt. Medan vi stod där i bokskogen och blev halvt dränkta fick vi iallafall lära oss om bokskogsskötsel och hur annorlunda den är från den traditionella gran och tallskötseln vi är van vid.
 
Hursom, nu till denna vecka, som började i måndags. Den dagen spenderades borta vid Skryllegården och dess omnejd, en populär rekreationsplats för Lundabor. Det snackades om skötsel av områden som dessa och vad man ska tänka på. Även denna dag bjöd på sköna spridda skurar.
 
Under tisdagen fick vi träffa en DÄNSK man som var förvaltare på Trolleholms gods (där fanns ett slott). Han hade väl inte stenkoll på vad han höll på med men hade humöret på topp! Det pratades om framförallt ekskötsel och hur dyrt och hur mycket jobb det innebär, speciellt med föryngringen. På eftermiddagen inleddes redovisningen av våra grupparbeten.
 
Såå till idag. Idag har vi också fått lite sporadiska duschar över oss medan vi traskat runt i Söderåsens Nationalpark. Här fortsatte diskussioner om skötsel av rekreationsområden och bevarande av representativa områden, eller monumentala områden. Vi gick en lång slinga och stötte på alla Sveriges lövträd förutom gråal, som då inte växer här nere. När dagen var slut var alla lagomt geggiga, mosiga och blöta. Men detta är det ingen som viker sig för!
 
Sångsvanen Kalle
En bild på en bild, på en bild, på en bild.
På Carls fleece
Mördarsnigel
Vår lärare Anders funderar
Stampe hittar grodor titt som tätt
Fler nyfikna insekter
Carl, Teresa, Oscar, Edvin och Jocke på toppen av Söderåsen. Fin utsikt och en bra plats att ta en #selfie på
 
 

Skånes flora och fanua

Tjolahopp!

I fredags fick vi bila från skåne till blekinge för att besöka ett gods. Där jobbade en viltmästare vid namn Ove. Han skötte om vilt på fastigheten så som rådjur, vildsvin och kronhjort och fältvilt så som fasaner och änder. Här bedrevs försäljning av jakt vissa dagar under året och skjutgalna tyskar vallfärdade hit för att få en god upplevelse. Vi blev förevisade lite om hur viltvården kan gå hand i hand med skogsbruket och hur det kan gynna biologisk mångfald. När dagen var slut fick vi köpa vildandsbröst av Ove som sedan Sveriges näste mästerkock Fredrik Hörnsten tillagade.

Flygfän 
Ove, serious looking
Fasan, not so serious looking

Under helgen som var har folk befunnit sig på alla håll och kanter. Några har sprungit halvmaran, några drog till Danmark, några drog hem till nära och kära och några blev kvar i stugbyn.

På måndagen var det fortsatt arbete med de egna projekten med lite olika ämnesområden. Det var en bra dag att få stanna inne på då det var vår första molniga dag på hela resan hittils.

Idag, tisdag, har vi haft vegetationsekologi och boniteringsarter. Här fick vi se massvis av växter och träd som finns här nere i södra Sverige. Tyvärr sträckte Olof ryggen på första växten han skulle plocka upp (den var tung) och blev lite handikappad resten av dagen. Åldern börjar ta ut sin rätt.

//Oscar

 Fredrik, Annika och Agnes på ängsvandringen
 
 
 
 
 
 

 


Bildbomb!

Oboy alla läsare!
 
Nu har vi fått en hop nya erfarenheter om den skånska geologin och flora. I måndags gjorde vi den så kallade Skåneresan med Tord Magnusson. Vi åkte över alla åsar här i skåne, Linderödsåsen, Söderåsen och Romeleåsen. Vi gjorde halt på utvalda platser och grävde lite i marken för att titta på lite jord. Här finns det stor variation i växtförutsättningar. Resan slutade i Alnarp på Skogsfakulteten, SLU där PM Ekö, den gamla räven, bjöd på fika och en guidad rundvandring.
 
Under tisdag förmiddag besökte vi Maltesholms gods med en areal på 3000 hektar mark. Här tittate vi lite närmare på ädellövskogens vegetation samt så besökte vi parken och såg några häftiga exotiska trädslag. På eftermiddagen bar det av till Stenshuvuds Nationalpark, en fin plats med stort turisttryck. Där pratades det lite om avenboken samt en drös andra trädslag som växer här i krokarna. Även lite fauna slängdes in i undervisningen med bland annat grodor.
 
På onsdagen var det uppstart av våra grupparbeten om skogsfrågor i sydsverige. På onsdagen var det även valborg och eftersom det är upplagt så att man får arbeta med uppgiften lite när man vill valde en del att dra in till Lund för att vara med på lite skönt parkhäng. På kvällen trappades valborgsfirandet upp på campingen och vi blev lite runda under fötterna.
 
Därför var det tungt för många att pallra sig ur sängen idag och åka på kringelkrokiga vägar ut till en stor myr, Fjällmossen. Här spenderades dagen med Tord igen och vi fick lära oss om mossbildning och hur man kan identifiera olika delar av mossen samt vilka växter man kan förväntas hitta. Även en del historia om torvbrytning bjöds det på. Mitt på mossen borrade vi 3,5 meter ner i mossen och tittade på förmultnade växtdelar som var över 10 000 år gamla!
 
Vi hörs snart igen!
 
//Oscar
 
Bilder från dag 1, "skåneresan"
 Så kallad "kolonkörning" i det vackra skåne.
 
 Tord kan inte bara markkemi utan är också en hejare på växter. Carl, en bra lyssnare.
 
 Trubbel i skogen, men Tord snackade sig ur denna situation på ett smidigt sätt.
 
 Rapsfälten blommar i Skåne.
 
 Stort tack till våra sponsorer Guldstaden Frakt AB och SCA.
 
Dag 2
Alla Jägmästare som besökt Maltesholms Gods sedan 94 har fått rista in sin "årgång". Vi gjorde så även vi!
 
Det var en spektakulär utsikt från Stenshuvuds Nationalpark.
 
Såhär ser en bra grodskog ut..
 
Carl, Anna och Joakim studerar grodor.

Teresa var väldigt nyfiken på dom små grodorna. 
 
 Vi hade turen att få se en lövgroda efter att Stampe lyckats hitta en bland löven.
 

RSS 2.0