Miniland

Hej Skogisar, familjemedlemmar, vänner och bekanta! Nu är det dags att fräscha upp Sverigeresanbloggen lite. Vi lämnade Skåne bakom oss redan förra fredagen för Småland och Asa där vi bor nu.

Skåneveckorna var grymma! Vi vill tacka Alnarps-gänget som delade med sig av all sin kunskap kring lövskogsbruk och skötsel av lövskogar. Vi har under den senaste tiden besökt flera av Skånes gods, Maltesholm, Trolleholm och Christinehof, där vi fått möjlighet att lära oss om hur de sköter sin skog. Vi hade även en dag på Maltesholm men viltekologi, vilket var en väldigt uppskattad dag. Vi har haft ett par dagar med botanik, där vi tittat på blommor, träd och buskar som är typiska för södra Sverige.

Vi hade också våra redovisningar vilket var av topp kvalitet (precis som man kan förvänta sig av 13/18-studenter). Skåneveckan avslutades med en klurig fälttentamen på fredagen. Men innan fälttentan hade vi Gunnar från Gunnars Granar som berättade om sin verksamhet som julgransodlare.

Nu har vi som sagt bytt ut Skånes ädellövskogar mot Smålands gran- och tall skogar. Inte fy skam det heller!
Smålandsveckan inleddes hos Stora Enso där temat var bioenergi. ett väldigt intressant ämne tyckte många. Vi fick titta på när en maskin plockade upp GROT (ni vet, grenar och toppar) på hygget och samlade i en stor välta (alltså en stor hög). Efter det kommer en stor flismaskin, som kör och ställer sig vid GROT- vältan och flisar ner allting. Fliset kör man sedan till värmeverk som eldar det i en panna så att ni läsare får det varmt och skönt i era hem!

Vi har även hunnit med en heldag och tittat på sågar. Vi startade tisdag morgon med att åka till Vida i Alvestad, där fick vi möjligheten att titta på deras såg och industriflöde, samt ett besök hos VMF (virkesmätar föreningen som kontrollmäter allt virke som företagen köper upp av skogsägaren). Efter det åkte vi till Södra Interiör och dagen avslutades hos Kährs. En mycket bra dag!

Igår hade vi en heldag med Södra. Vi startade hos en privat markägare som delade med sig av sin erfarenhet och beskrev de enorma konsekvenser som stormarna i södra Sverige lämnar efter sig. Vi pratade också om problematiken kring att det är p.g.a betestryck svårt att få föryngra tall. Viltet gillar ju att mumsa i sig både det ena och det andra, däribland tall. Tyvärr ställer det till mycket problem för den enskilde markägaren då kvalitén på skogen blir försämrad och är en enorm ekonomisk förlust. Detta har lett till att man undviker att plantera tall- och istället sätter gran. Konsekvenserna av detta är många, b.la får vi en minskad biologisk mångfald, mörkare och mer slutna skogar, samt att i många fall trivs inte granen på det som är typiskt tallmark. Granen kan då bli stressad och på så sätt blir den mer mottaglig för skadesvampar och insekter. Vi pratade även föryngring och vi åkte ut på ett hygge där vi såg en planteringsmaskin- live in action.

Efter en dag av massor med intressanta diskussioner åkte vi in till Växjö och Södras huvudkontor. Där vankades det grillmiddag på kvällen. I vanlig Skogis- anda blev det en del sjungande av Skogisvisor.
Det absolut roligaste att få sjunga är våra västvisor. För er som inte känner till så har ju jägmästare otroligt snygga västar (har ingen bild här och nu så ni får googla). Denna väst är så speciell att den har fått sig en egen sång. Varje klass har sin egen västvisa 13/18:s västvisa är skriven av vår Johannes Larson och den är så fantastiskt bra!!), och när man är på sittningar och arrangemang liknande gårdagen sjunger alla årskullar sin västvisa. Varje gång vi sjunger vår västvisa och bär västen får jag alltid rysningar och känner en sån stolthet att få läsa till jägmästare! Och igår fick vi höra några nya västvisor- alltid lika kul!

Kvällen fortsatte långt in på natten för en del av oss, och ibland ska man ha lite tur i livet och det hade vi idag då vi hade, efter lite information på morgonen, eget arbete!
Vi ska redovisa redan imorgon och min grupp fick i uppgift att reda ut skillnaderna hos de olika typer av markberedningar vi använder oss av, resonera kring frågeställningen varför är det viktigt med markberedning, vilka typer av plantor bör man plantera med under vissa givna förutsättningar osv. Väldig spännande!

Imorgon ska vi som sagt redovisa, därefter lämnar vi Småland och åker norrut till våra skogskamrater, Skogsmästarna i Skinnskatteberg!

Vi hörs!

/Lina

PS!
Tycker du att det saknas bilder i inlägget? Luuugn- bildbomb utlovas inom kort!

Åå Skåne!

Tjenna bloggis this is Bildrullarna writing!

Oj, oj, oj nu har det hänt mycket sen sist. Vi kan väl starta med fredagen. Då tog Anders Lindhagen oss till fantastiskt vackra Söderåsen Nationalpark som ligger i Skånes mitt (typ iaf) nämligen Klippan. I Sverige har vi för närvarande 29 nationalparker och Söderåsen Nationalpark är en av dem. Den invigdes konungen självt år 2001 och är en av Sveriges mest besökta nationalparker. Och man kan förstå varför då naturen är minst sagt storslagen. Vi fick en inblick i hur man sköter en nationalpark. Varje nationalpark har en specifik skötselplan. När det gäller Söderåsen NP finns det en minst sagt spännande historia. För 400 miljoner år sedan var det en kraftig kontinentalkrock och en del av landskapet sjönk medan Söderåsen höjdes och bildades. För 80 miljoner år sedan skedde ytterligare en krock med då bildades sprickan man kan se inne i parken. I parken vill man bevara den vackra ädellövskogen. Man har gjort många aktiva åtgärder för att ta bort arter som inte anses som inhemska, som gran och sykomorlönnen. Vi tackade Anders för den trevliga dagen och några åkte iväg på lite olika saker medan några åkte tillbaka till campingen för lite grillfest…

I måndags hade vi någonting som vi alla gillar- nämligen eget arbete. Vi har fått i uppgift från vår lärare PM Ekö att gruppvis göra små arbeten som vi skall redovisa nästa vecka. Några exempel på vad arbetena kan handla om är ekdöd, almsjukan, odling av hybridasp och poppel, skötsel av ädellövträd m.m. Många intressanta teman alltså och det är väldigt kul att få lära sig om skötsel på något annat än gran och tall.

På eftermiddagen drog ett gäng till Svea Skogs fiskodling i Mörrum som en av våra klasskompisar hade styrt upp. Där träffade vi Henric som gav oss en guidning på anläggningen sen blev det lite fiske för den intresserade.

Idag tisdag stannade vi kvar på campingen. Vi hade botanik med Per- Ola Hedwall och Mattias Engman. Vi fick se blommor av hög- och lågörtstyp samt en massa av fina buskar och träd. Nytt för många av oss var nog Avenboken- fint träd det där! Sen kom regnet och dränkte oss alla, och direkt efter vi slutade var det bara att ta sig hem till stuga 3 och torka upp. Det blev även lite power naps för några av oss. Trots regnet blev det massor med gott grillat till kvällsmat.

I morgon är det sista dagen i skolan för denna vecka och alla Bildrullar kommer åka hemåt för att träffa sina nära och kära såhär i halvtid på Sverigeresan.

Vi vill i detta inlägget passa på att tacka alla sponsorer som hjälpt oss Bildrullar att genomföra denna resan. Vi vill rikta ett stort tack till alla de sponsorer som bidragit på olika sätt. TACK!

Karl Hedin AB, Häradsmarken. Maa Såg, Fegens Sågverk, Lillevrå såg, Okome trä, Derome Timber, Skåne timmer, Bergkvist Bygg, SUSAB, Skånegårdar AB, ekonomi byrån och sist men inte minst Prostens Pizza i Skrea Backe i Falkenberg som sponsrade oss med de fantastiskt goda pizzorna som bakas där!

Tack för oss och på återseende!

/ Bildrullarna a.k.a the Cardrulls
Martin, Jan, Ida, Amanda, Karl och Lina.
Floran ska alltid vara med!
Söderåsen Pssst... Ni följer väl Bildrullarna på Instagram? @bildrullarna

På plats i Skåne

Andra veckan på Sverigeresan påbörjad, och vi håller till i Degerberga i Skåne. Måndagen började med ett besök på Skryllegården utanför Lund där vi fick höra om hur man sköter skog nära städer.

På tisdagen fick vi hänga med Tord igen, den här gången var det skånerundan som gällde. Tord som kan allt om jord hade som alltid med sig sin trogna spade, och när man inte vet varför det i ett hav av gräs växer en cirkel av blåbär så dyker den ner. Det hemska hände då - extremt ovanligt - men spadens kunskap svek Tord och hela 13/18. Lyckligtvis visste Tord om spadens bristande kunskap på denna plats, och förklarade en teori på varför det såg ut som det gjorde. Dagen avslutades med rundvandring på SLU i Alnarp. Väldigt vackra miljöer!

På onsdagen gick startskottet på våra grupparbeten med olika teman på söderns skogsbruk, skador och konsekvenser. Dock efter två dagar med regn, tittade solen fram och ingen ville sitta inne och läsa. Tur att der finns utemöbler vid stugorna då! Att sola och plugga på samma gånga är verkligen härligt.

RSS 2.0