30/4, sista dagen av Hallandsveckan

Så var det dags för nästa billag att ta över bloggandet nämligen billag Snaskolisterna. Vi består av vår guide för södra Sverige, Johanna samt de vilsna norrlänningarna Isabella, Lisa, Louise och Karolina.

Idag var vår sista dag i Simlångsdalen och Tönnersjöhedens försökspark. Den började med att vi fick göra ett återbesök i de bestånd av exotiska trädslag vi fick besöka igår. Vi fick redovisa vad vi kommit fram till dagen innan och Per-Magnus berättade lite mer om dessa trädslag och skötseln av dem.
Ett bestånd av Serbisk gran, Picea omorika

Per-Magnus berättar om Japansk lärk, Larix kaempferi

Louise ute bland exoterna

Ulf som är försöksledare i Tönnersjöhedens försökspark förklarar hur ett björkbestånd påverkar marken.

Under eftermiddagen slutförde vi redovisningarna av våra marklärauppgifter vi arbetat med under veckan. Vårt billag hade i uppgift att undersöka skillnaderna mellan två olika typer av jordar, instabila brunjordar och podsoler. 
Tord och svärmorsdrömmarna

Lagom till de sista redovisningarna kom regnet vi väntat på hela dagen...



Nu lämnar vi Halland och beger oss ner till Skåne. Där väntar bl.a mer marklära och skötsel av lövskog.

Trevlig helg önskar billag Snaskolisterna!













Tack Halland

Tylösandsutflykt 
Redovisningar i marklära
 
 
 
 
 
Vi har haft en intensiv men härlig vecka i Halland med mycket marklära och skogsskötsel. Toppskotten (förutom Dany) och några Bildrullar rullar nu mot Linas hemtrakter i Varberg för en välbehövlig helg. Fortsätter bildterrorisera från Degeberga nästa vecka..
 
Glad valborg!! 
Kramiiiis /Sara

Vad gör vi om dagarna?

Hejhej! Nu är det billaget moder jord som rapporterar, direkt från Hallands vackraste byhåla Swimlongvalley (Simlångsdalen). Dagen började för en gångs skull utan panik, vi hade nämligen ställt väckaren. I tid. Vår goda planering lönade sig dock inte då det första vi gjorde var att glömma bilnyckeln när vi skulle lämna den enormt vackra men ack så ickematlagningsvänliga campingen (läs:tallhöjden) ursäktar dålig PR.
 
 
Felicious och Bettan väntar med spänning på Malin som letar nyckeln. (observera vårt vrålåk)
 
Nyckeln återfanns till vår stora glädje och vi kunde åka ut på dagens äventyr. Vi skulle åka till skötselpunkt B, vilket vi lyckades med utan problem! Väl där insåg vi att vi inte alls skulle vara där, utan någon helt annanstans. NÅN (Läs Bettan) hade misstolkat frukostens samtal och dragit förhastade slutatser, vilket resulterade i en smärre felorientering. Vi tog tillfället i akt och fikade på den fantastiska vändplanen, tills Felicias tålamod tog slut och vi åkte vidare. Denna gång till rätt ställe till vår stora förvåning och glädje.
 
 
Felicias deliciösa blåbärsgrottor som förgyller vår tillvaro.
 

Vad skötseluppgiften gick ut på var i stort sett att peka på träd med diverse utrustning och höfta ihop diverse siffror som på något sätt skulle visa hur mycket träd en kunde ta ut utan att totalhaverera gangvirkesproduktionen i ett granbestånd (LÄS: GALLRINGSÖVNING).
Mitt i övningen fick även vi precis som billaget i inlägget nedan kasta oss iväg mot ett möte med alla jägmästares markprofils-idol Tord. Tord kan allt om jord. Ingen kan så mycket om jord som Tord.
-
Vad vi och Tord samtalade om är hemligstämplat fram tills dess att vi redovisat den imorgon förmiddag. Så ni får hålla till godo med lite blandade bilder från dagens bravader i diverse sööörländska skogar.
 
Ibland mäter man saker.
-
 
Ibland dricker man kaffe.
 
 
Ibland är det inte så kul.
 
 
Ibland har man ingen uppfattning om stickvägar.
 
 
 
Ibland (läs: 72% av tiden) åker man bil längs grusväg.
 
 
Ibland träffar man Tord.
 
 
 
Ibland hittar man myror.
 

Men framförallt som jägmästare så ibland PEKAR MAN PÅ TRÄD:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Just detta bestånd har blivit pekat av jägmästare sedan urminnes tider. Det berömda "T4-beståndet". Ett exemplatiskt granbestånd av högsta klass, som man sällan skådar i våra svenska skogar.
 
Dagen avslutades med att jobba på vårt jätteroliga grupparbete på kvällen och alla var jätteglada och exhalterade inför morgondagens redovisning.
 
 
Den här bilden heter "Vi åt kokta ägg och gröt till middag".
 

Med dessa bilder vill moder jord nu säga god natt och lycka till med redovisningarna imörrn!
 
 
Exklusiv bakom-kulisserna-bild. (COPYRIGHT!!!!)
 
 
 

Hej då. Ses snart igen.
 
 
 
 
 

Från gallring till hyggesvila

 

 Hittade ett toppskott bland vitsipporna. 

 

06.30 Morgonstund har guld i mun säger de ju, men morgonen känns inte så guldkantad när man ska koka gröt till ett helt kompani (billag) och säkringen går var enda gång man startar spisen. Efter sex portioner mikro-gröt så bar det tillslut iväg mot skogen. Väl ute möttes vi av en vägg med sluten granskog. Då får man verkligen känna på kontrasterna i temperatur – kallt och mörkt inne i beståndet och utanför så började solens strålar värma upp morgonluften. Med en old school analog höjdmätare, relaskop och måttband började vi hugga in på en av de Skötselövningar vi skall utföra, gallring i granskog.

09.00 Vi tittade och diskuterade kring ogallrad och gallrad skog, olika gallringsformer och annat som rör gallring, sedan fick vi såklart öva på det välkända ”köttögat” (översättning: Ett lite annorlunda ord för ”ögonmått”).

11.15 Gallringsövningen fick abrupt avbrytas – vi hade en viktig sammanstrålning med vår handledare Tord. Då vill man ju inte komma sent till mötesplatsen. Väl där hann vi bara öppna våra termosar och snabbt stänga dem - för där kom han ju! Efter noga diskussioner kring helträdsuttag och dess effekt på pH och diverse näringsämnen var Tord tydlig med att vi inte grävt tillräckligt många gropar. Mer om det sen…

 
 Tord svär en ed över markläraboken
 
 
 


12.00 Morgonens fadäs med frukosten vägdes snabbt upp av den helt fantastiska bjudlunchen vi fick av Interagro Skog, den tackar vi hjärtligt för!

 

12.30 Med sista tuggan mat i munnen satte vi oss i skolbänkarna för att lyssna på vad Interagro hade att berätta om rotröta och metoder för att förebygga och bekämpa rötan i fråga.

 

13.00 Ut i fält! Fortsättning på röt-temat, vi hakade på Vicedekan Jonas Rönnberg och bollade lite tankar. Citat från ett toppskott: ”En bra dag med intressanta föreläsare om allt från olika skötselmetoder med avseende på rotröta, tankar kring jämlikhet inom skogsnäringen och gallringsdiskussioner i granbestånd”. Något vi uppskattade var Jonas sätt att lyfta allas åsikter och tankar vilket skapade ett bra diskussionsklimat med alla möjliga kreativa infallsvinklar. Tip top!

17.00 För oss slutade inte skoldagen 17, vi samlade våra krafter med en hyggesvila för att orka gräva ned oss på djupet i uppgiften att gräva de förlorade groparna… He he.  

 

 

Med en stor kastrull ärtsoppa till middag laddar vi upp för att gasa vidare imorgon! God natt önskar Toppskotten! 

 

 

Johanna , Sara, Nils, Daniel, Rasmus och Jenny


Södra Sverigeresan dag 1- 2015

Ännu ett år och ännu en ny södra Sverigeresa, denna gång är det 13/18s tur. Första dagen bjöd på Tords fantastiska jordprofilsbeskrivningar och norrlänningar blir överväldigade av den vackra bokskogen. Om varje dag kommer vara som denna första dag kommer Sverigeresan bli en underbar upplevelse fylld av kunskap. 
Over and out, Per Nordin kurs 13/18
 
 
 

RSS 2.0