Söndag på Österlen

Hej alla läsare!

Nu har det gått hela 3 (tre!) dagar sen senast. På dessa dagar har vi hunnit
med en hel del som alltid på denna resa.

I fredags fick vi en introduktion till 10 exotiska trädslag som det testas där
i Halland. Bland annat Douglasgran, Kustgran, Rödek och Lärk. Vi fick gå en
liten tipsrunda och rangordna trädslagen efter hur de producerade och hur
virkeskvaliteten var. Eftermiddagen bestod av redovisningar av våra
marklärauppgifter och vi fick ett riktigt stabilt föredrag av Krippe, Olof och
Fredrik om Granskog planterad på gammal ljunghed. På kvällen _for_ vi in till
Halmstad och satte oss på en uteservering i solen och välkomnade den svenska
sommaren.

På lördagen gick vi tipsrundan med de utländska trädslagen en gång till, nu
med lärarhjälp. Lite kuriosa om Lärk var att det är ett väldigt bra trädslag
för att bygga en Palisad mot indianer. Lärk brinner nämligen extremt långsamt
så det skyddar bra mot eldpilar! På eftermiddagen forstatte våra
markläraredovisningar och när de var slut kunde vi bege oss mot Degeberga i
Skåne Län.

PM Ekö - Indianexpert

Och så till idag. Dagen har spenderats på det vackra Österlen där vi käkat
kakbuffé och besökt Stenshuvud Nationalpark. Det vackra vädret fortsätter att
förgylla vår resa och här nere blommar vitsipporna och rapsen för fullt.
Ikväll bjöd vår bättre hälf, Olof och Kristian, på middag. Efter det fick en
fattig bonddräng men som lever ändå *melodi* diska rubbet.

Imorgon väntar skånerundan, spännande!

 
Ekorren trivdes i hybridlärkbeståndet
Anders Tobias och Måns värderar skogen
 
Två sniglar som fann varandra i Degeberga
 

Stormskador och tvätt-trubbel

Godkväll kära läsare.
 
Dagen har handlat om ett särskilt trädslag. För många herran år sedan samlades experter från hela landet och satte sig ner för att ta fram det ultimata trädslaget att odla i södra Sverige. Efter många veckor av experiementerande, analyserande och fundernade så kom de med en slutsats. Hmm, gran!
 
På förmiddagen vistades vi i ett bestånd som drabbades av stora skador av stormen Gudrun 2005. Totalt fällde Gudrun 70 miljoner kubik skog, värt flera miljarder kronor. Vi fick fundera lite från en privat markägares syn om hur fortsatt skötsel av ett stormskadat bestånd kan se ut.
 
Efter lunch var vi åter i en granskog, men denna var något äldre. Här fick vi mäta grundyta och höjd, vilket sedan visade sig lönlöst då värdena blev så höga att de hamnade utanför tabellerna. Med en extremt hög virkesvolym var beståndet också extremt värdefullt, med ett värde på ca 400 000kr per hektar.
 
På kvällen bestämde vi oss för att provköra tvättmaskinen som finns i vår stuga, vilket gav lyckat resultat med rena underkläder. Men konflikter uppstod efteråt om vad som var vems. Speciellt svarta sockar var svårt att urskilja och det fanns en hel del av dem. Efter en hel del diskuterande om vilka som var vems och vems som var vad och allt sånt kom misstanken fram. Hade kanske Fredrik hävdat att han slängt in ett par sockar men faktiskt inte gjort det för att nu få sig ett par? Vem hade egentligen köpt sockar på MQ, ingen kände till dem. 
 
Tvättproblemet är nu löst och nu sitter vi och glor på kärlekskoden, spännande!
 
 
Jag, Oscar, författare av denna blogg
 
Isak och Kristian i den gamla grova granskogen.
 
Relaskopering och höjdmätning.

Ingen oro, vi lever än!

Det stämmer det, trots att ni inte hörde ett knyst från oss igår finns vi kvar. Det är nämligen så att vårt kära WiFi ute i Vinnalt har bestämt sig för att sluta fungera. Nu är vi alltså ännu mer avskärmade från civilisation än vad vi var för två dagar sedan. Men frukta ej, nu sitter vi  i lobbyn på Tallhöjdens Värdshus och här finns det mer WiFi!
 
Jamen då måste vi väl skriva något om gårdagen också, dagen som markerade starten på denna kurs. Tidig morgon samlades vi utanför Tallhöjdens forskningsstation, SLU. Därifrån utgick vi för att titta på jord i bokskogar och vegetation på gamla ljunghedar. Vår fotograf med endast en uppgift hade visst glömt kameran i all hast denna morgon. Eftermiddagen spenderades med lite mer jordgrävande, även nu i en bokskog. Nu förstår vi sambandet mellan böcker och jordmåner alltså. Vi blev även utplaserade på olika platser i skogen där vi ska jobba ett antal dagar med markfrågor.
 
Och så till dagens bravader, som började riktigt ruttet med en himla massa rotröta. Vice dekan för nån instutition på SLU var där och berättade lite om rotticka och dess problem, oj vilka problääm. Det blir ju hål i träden! Mindre pengar! Sämre tillväxt! Lunch blev vi bjudna på av Interagro Skog som har ett nära samarbete med SLU i trakten. 
 
På eftermiddan' dorg vi ut och tittade på lite gran och hur konsekvenserna av olika gallringar blir. Det var som en liten tipsrunda där vi självklart visste alla svaren. När vi fått veta att vi hade alla rätt så belönades vi med att få åka ut till vår ensamma station och gräva 20 gropar och noga inspektera jorden, JORDEN! 
Avslutningsvis har vi smörjt kråset på värdshuset då de har sin "billiga onsdag" med halva priset på en hel del grejer! Nu väntar omladdning för morgondagen då det blir mer tänkande och reflekterande över de 20 gropar vi så heroiskt har grävt. 
 
Vi höres imorgon! Hare
 
//Oscar
 
 
 
 
 
 
 

Vinner allt i Vinnalt

Ohoj kamrater!

Idag, den 21 April 2014, inleds årets Sverigeresa söder som genomförs av Jägmästarkurs 12/17. Från alla håll och kanter i vårt långa land samlas nu jägmästarembryon på Tallhöjdens Hotell och Stugor. Men vårt billag drog vinstlotten och hamnade i Vinnalt, en plats där mobilerna saknar täckning och älgarna drar sig när in på knutarna. Så nu sitter vi i en ensam stuga mitt ute i skogen, 3 kilometer ifrån resten av kurskamraterna.

Men vi inte bittra för det inte! I skrivande stund sitter ett gäng tappra riddare fast i trafiken söder om Stockholm där det har varit omkörningsförbud mellan 12 och 20 idag. Med den oändliga rutin som finns inom vårt billag kunde vi förutspå detta och avvärja katastrof. Med hjälp av verktyget google maps framarbetade vi en alternativ färdväg via Örebro.
 
 
Imorgon väntar att gå ut i skogen och påta. Någon gång mellan nu och samlingstid imorgon bitti kommer Kreti och Pleti, Olof och Kristian, trilla in. Tills dess, sayōnara Nakamas

Skrivet av Oscar

Ps. Vi hann precis fram till stugan så Anton fick se sitt kära hockeylag vinna SM-Guld!




Bildspel från Norra Sverigeresan

Bildspel från Norra Sverigeresan 2013
 
 

Då var vi tillbaka!

 Oscar, Fredrik, Isak och Krippe
 
Nu har uppladdningen inför Södra Sverigeresan 2014 börjat så smått. Föreläsningarna i veckan har handlat och södra Sveriges skogsbruk och marker, men det är inte förrän den 21 April som resan söderut startar för vårt billag. Idag har vi värmt upp med terminens första exkursion där vi kollade på lite olika typer av skogstyper och planerat lite ingrepp m.m. 
 
Hoppas ni kommer följa oss här på bloggen under denna drygt 6 veckor långa resa som startar i halland den 22 April. 510 mil ska avverkas och här kan ni följa allt som händer under denna vår. 
 
Hörnsten visade att relaskoperingstekniken satt kvar sedan första året på programmet.

RSS 2.0