Bildbomb!

Oboy alla läsare!
 
Nu har vi fått en hop nya erfarenheter om den skånska geologin och flora. I måndags gjorde vi den så kallade Skåneresan med Tord Magnusson. Vi åkte över alla åsar här i skåne, Linderödsåsen, Söderåsen och Romeleåsen. Vi gjorde halt på utvalda platser och grävde lite i marken för att titta på lite jord. Här finns det stor variation i växtförutsättningar. Resan slutade i Alnarp på Skogsfakulteten, SLU där PM Ekö, den gamla räven, bjöd på fika och en guidad rundvandring.
 
Under tisdag förmiddag besökte vi Maltesholms gods med en areal på 3000 hektar mark. Här tittate vi lite närmare på ädellövskogens vegetation samt så besökte vi parken och såg några häftiga exotiska trädslag. På eftermiddagen bar det av till Stenshuvuds Nationalpark, en fin plats med stort turisttryck. Där pratades det lite om avenboken samt en drös andra trädslag som växer här i krokarna. Även lite fauna slängdes in i undervisningen med bland annat grodor.
 
På onsdagen var det uppstart av våra grupparbeten om skogsfrågor i sydsverige. På onsdagen var det även valborg och eftersom det är upplagt så att man får arbeta med uppgiften lite när man vill valde en del att dra in till Lund för att vara med på lite skönt parkhäng. På kvällen trappades valborgsfirandet upp på campingen och vi blev lite runda under fötterna.
 
Därför var det tungt för många att pallra sig ur sängen idag och åka på kringelkrokiga vägar ut till en stor myr, Fjällmossen. Här spenderades dagen med Tord igen och vi fick lära oss om mossbildning och hur man kan identifiera olika delar av mossen samt vilka växter man kan förväntas hitta. Även en del historia om torvbrytning bjöds det på. Mitt på mossen borrade vi 3,5 meter ner i mossen och tittade på förmultnade växtdelar som var över 10 000 år gamla!
 
Vi hörs snart igen!
 
//Oscar
 
Bilder från dag 1, "skåneresan"
 Så kallad "kolonkörning" i det vackra skåne.
 
 Tord kan inte bara markkemi utan är också en hejare på växter. Carl, en bra lyssnare.
 
 Trubbel i skogen, men Tord snackade sig ur denna situation på ett smidigt sätt.
 
 Rapsfälten blommar i Skåne.
 
 Stort tack till våra sponsorer Guldstaden Frakt AB och SCA.
 
Dag 2
Alla Jägmästare som besökt Maltesholms Gods sedan 94 har fått rista in sin "årgång". Vi gjorde så även vi!
 
Det var en spektakulär utsikt från Stenshuvuds Nationalpark.
 
Såhär ser en bra grodskog ut..
 
Carl, Anna och Joakim studerar grodor.

Teresa var väldigt nyfiken på dom små grodorna. 
 
 Vi hade turen att få se en lövgroda efter att Stampe lyckats hitta en bland löven.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0