Åå Skåne!

Tjenna bloggis this is Bildrullarna writing!

Oj, oj, oj nu har det hänt mycket sen sist. Vi kan väl starta med fredagen. Då tog Anders Lindhagen oss till fantastiskt vackra Söderåsen Nationalpark som ligger i Skånes mitt (typ iaf) nämligen Klippan. I Sverige har vi för närvarande 29 nationalparker och Söderåsen Nationalpark är en av dem. Den invigdes konungen självt år 2001 och är en av Sveriges mest besökta nationalparker. Och man kan förstå varför då naturen är minst sagt storslagen. Vi fick en inblick i hur man sköter en nationalpark. Varje nationalpark har en specifik skötselplan. När det gäller Söderåsen NP finns det en minst sagt spännande historia. För 400 miljoner år sedan var det en kraftig kontinentalkrock och en del av landskapet sjönk medan Söderåsen höjdes och bildades. För 80 miljoner år sedan skedde ytterligare en krock med då bildades sprickan man kan se inne i parken. I parken vill man bevara den vackra ädellövskogen. Man har gjort många aktiva åtgärder för att ta bort arter som inte anses som inhemska, som gran och sykomorlönnen. Vi tackade Anders för den trevliga dagen och några åkte iväg på lite olika saker medan några åkte tillbaka till campingen för lite grillfest…

I måndags hade vi någonting som vi alla gillar- nämligen eget arbete. Vi har fått i uppgift från vår lärare PM Ekö att gruppvis göra små arbeten som vi skall redovisa nästa vecka. Några exempel på vad arbetena kan handla om är ekdöd, almsjukan, odling av hybridasp och poppel, skötsel av ädellövträd m.m. Många intressanta teman alltså och det är väldigt kul att få lära sig om skötsel på något annat än gran och tall.

På eftermiddagen drog ett gäng till Svea Skogs fiskodling i Mörrum som en av våra klasskompisar hade styrt upp. Där träffade vi Henric som gav oss en guidning på anläggningen sen blev det lite fiske för den intresserade.

Idag tisdag stannade vi kvar på campingen. Vi hade botanik med Per- Ola Hedwall och Mattias Engman. Vi fick se blommor av hög- och lågörtstyp samt en massa av fina buskar och träd. Nytt för många av oss var nog Avenboken- fint träd det där! Sen kom regnet och dränkte oss alla, och direkt efter vi slutade var det bara att ta sig hem till stuga 3 och torka upp. Det blev även lite power naps för några av oss. Trots regnet blev det massor med gott grillat till kvällsmat.

I morgon är det sista dagen i skolan för denna vecka och alla Bildrullar kommer åka hemåt för att träffa sina nära och kära såhär i halvtid på Sverigeresan.

Vi vill i detta inlägget passa på att tacka alla sponsorer som hjälpt oss Bildrullar att genomföra denna resan. Vi vill rikta ett stort tack till alla de sponsorer som bidragit på olika sätt. TACK!

Karl Hedin AB, Häradsmarken. Maa Såg, Fegens Sågverk, Lillevrå såg, Okome trä, Derome Timber, Skåne timmer, Bergkvist Bygg, SUSAB, Skånegårdar AB, ekonomi byrån och sist men inte minst Prostens Pizza i Skrea Backe i Falkenberg som sponsrade oss med de fantastiskt goda pizzorna som bakas där!

Tack för oss och på återseende!

/ Bildrullarna a.k.a the Cardrulls
Martin, Jan, Ida, Amanda, Karl och Lina.
Floran ska alltid vara med!
Söderåsen Pssst... Ni följer väl Bildrullarna på Instagram? @bildrullarna

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0