Från gallring till hyggesvila

 

 Hittade ett toppskott bland vitsipporna. 

 

06.30 Morgonstund har guld i mun säger de ju, men morgonen känns inte så guldkantad när man ska koka gröt till ett helt kompani (billag) och säkringen går var enda gång man startar spisen. Efter sex portioner mikro-gröt så bar det tillslut iväg mot skogen. Väl ute möttes vi av en vägg med sluten granskog. Då får man verkligen känna på kontrasterna i temperatur – kallt och mörkt inne i beståndet och utanför så började solens strålar värma upp morgonluften. Med en old school analog höjdmätare, relaskop och måttband började vi hugga in på en av de Skötselövningar vi skall utföra, gallring i granskog.

09.00 Vi tittade och diskuterade kring ogallrad och gallrad skog, olika gallringsformer och annat som rör gallring, sedan fick vi såklart öva på det välkända ”köttögat” (översättning: Ett lite annorlunda ord för ”ögonmått”).

11.15 Gallringsövningen fick abrupt avbrytas – vi hade en viktig sammanstrålning med vår handledare Tord. Då vill man ju inte komma sent till mötesplatsen. Väl där hann vi bara öppna våra termosar och snabbt stänga dem - för där kom han ju! Efter noga diskussioner kring helträdsuttag och dess effekt på pH och diverse näringsämnen var Tord tydlig med att vi inte grävt tillräckligt många gropar. Mer om det sen…

 
 Tord svär en ed över markläraboken
 
 
 


12.00 Morgonens fadäs med frukosten vägdes snabbt upp av den helt fantastiska bjudlunchen vi fick av Interagro Skog, den tackar vi hjärtligt för!

 

12.30 Med sista tuggan mat i munnen satte vi oss i skolbänkarna för att lyssna på vad Interagro hade att berätta om rotröta och metoder för att förebygga och bekämpa rötan i fråga.

 

13.00 Ut i fält! Fortsättning på röt-temat, vi hakade på Vicedekan Jonas Rönnberg och bollade lite tankar. Citat från ett toppskott: ”En bra dag med intressanta föreläsare om allt från olika skötselmetoder med avseende på rotröta, tankar kring jämlikhet inom skogsnäringen och gallringsdiskussioner i granbestånd”. Något vi uppskattade var Jonas sätt att lyfta allas åsikter och tankar vilket skapade ett bra diskussionsklimat med alla möjliga kreativa infallsvinklar. Tip top!

17.00 För oss slutade inte skoldagen 17, vi samlade våra krafter med en hyggesvila för att orka gräva ned oss på djupet i uppgiften att gräva de förlorade groparna… He he.  

 

 

Med en stor kastrull ärtsoppa till middag laddar vi upp för att gasa vidare imorgon! God natt önskar Toppskotten! 

 

 

Johanna , Sara, Nils, Daniel, Rasmus och Jenny


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0